top of page
  • ΗellasNet

Σήμερα στη Ρόδο για το Εθνικό Θέατρο η υπουργός Πολιτισμού


Στη Ρόδο θα βρίσκεται σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προκειμένου να παρουσιάσει στους τοπικούς φορείς την προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου.


Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κ. Μενδώνη θα ενημερώσει την περιφέρεια και τον δήμο σχετικά με το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης, καθώς εκτός από το υπουργείο Πολιτισμού είναι τα υπόλοιπα δύο συμβαλλόμενα μέρη, τα οποία θα την υπογράψουν.


Στη συνέχεια η σύμβαση θα οδηγηθεί στο ελεγκτικό συνέδριο ώστε να δώσει το «πράσινο φως» και έπειτα θα ακολουθήσει η υπογραφή της ώστε καλώς εχόντων των πραγμάτων να πάμε σε δημοπράτηση του έργου τον Μάιο.


Σημειώνεται ότι για το θέμα συνεδρίασε χθες και η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας και ενέκρινε τη σύμβαση για το έργο που έχει τον τίτλο: «Αποκατάσταση και επαναλειτουργία του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου».


Μάλιστα αμέσως μετά τη συνεδρίαση δόθηκε συνέντευξη Τύπου τόσο από τον περιφερειάρχη και πρόεδρο της επιτροπής Γιώργο Χατζημάρκο όσο και από τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων Στέφανο Δράκο, ο οποίος παρέδωσε στην περιφέρεια τις μελέτες του έργου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης.


Μάλιστα σε δηλώσεις του ο κ. Χατζημάρκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλα βαίνουν ομαλά λέγοντας τα εξής: «Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας στην οποία ψηφίσαμε την τριμερή προγραμματική για την ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου και αμέσως μόλις τελείωσε ο κ. Δράκος έφερε και παρέδωσε κιβώτια με 222 αρχεία μελέτες του θεάτρου θεωρημένες και εγκεκριμένες από τις υπηρεσίες. Είναι μία υπέροχη στιγμή, καθώς η ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου ένα όνειρο δύο δεκαετιών παίρνει τον δρόμο του, πηγαίνουμε ολοταχώς για την ημερομηνία για την οποία έχουμε δεσμευτεί. τον Μάιο δηλαδή να πάμε για δημοπράτηση. Είναι μεγάλη η χαρά να βλέπεις τη δουλειά ετών να προχωρά και να καταλήγει να είναι σε έναν σωστό δρόμο και να παράγει θετικά αποτελέσματα».


Από την πλευρά του ο κ. Δράκος δήλωσε τα εξής: «με εντολή του δημάρχου μας κατέθεσα σήμερα στον περιφερειάρχη το σύνολο των εγκεκριμένων μελετών που αφορούν την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου όπως αυτές εγκρίθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού. Βασική προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του έργου είναι ένα σύνολο μελετών το οποίο επεξεργάστηκε και ολοκληρώθηκε την τελευταία διετία, καθώς τέθηκε ως προτεραιότητα από τη δημοτική αρχή. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά για την ολοκλήρωση αυτού του συνόλου».


Το όραμα γίνεται πραγματικότητα

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η ανακατασκευή του Εθνικού Θεάτρου της Ρόδου είναι η υλοποίηση ενός οράματος και ενός ονείρου που έχει η ροδιακή κοινωνία τα τελευταία 16 χρόνια. Η λειτουργία του θεάτρου έχει σταματήσει από τότε με τη μόνη ουσιαστική προσπάθεια αποκατάστασής του να έχει γίνει τα τελευταία 2 χρόνια.

«Σήμερα έχουμε το σχέδιο της προγραμματικής από τρία μέρη, έχουμε το ταμείο ανάκαμψης μέσω το υπουργείου Πολιτισμού, έχουμε μελέτες και χρονοδιάγραμμα. Η σύμβαση έχει αντικείμενο την αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου. Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα είναι ο φορέας υλοποίησης, ο δήμος Ρόδου ιδιοκτήτης του έργου και το υπουργείο Πολιτισμού φορέας εποπτείας και χρηματοδότησης. Για το έργο θα δοθούν 16,8 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού 400.000 ευρώ από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και 35.000 ευρώ από τον δήμο Ρόδου. Στις 31/12/2025 λήγει η προθεσμία και μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί το έργο.


Ο χρόνος για τον ανάδοχο από τη μέρα εγκατάστασής του είναι 24 μήνες και η σύμβαση θα παρακολουθείται όπως και όλο το έργο, από μία 7μελή επιτροπή παρακολούθησης, που θα αποτελείται από 3 μέλη που θα ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού, 2 μέλη από τον δήμο Ρόδου και 2 μέλη από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Την προεδρία θα την κατέχει ένα από τα δύο πρόσωπα που θα συμμετέχουν από τον δήμο. Εγώ προσωπικά εύχομαι να είναι ο Στέφανος Δράκος ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης, καθώς είναι ο άνθρωπος που έτρεξε όλο αυτό το έργο με τόση αγάπη αυτά τα δύο χρόνια» δήλωσε ο κ. Χατζημάρκος.


Ο εξοπλισμός

Σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό, αυτός θα τοποθετηθεί όταν το έργο ολοκληρωθεί προκειμένου να είναι σύγχρονος, καθώς μέχρι το 2025 η τεχνολογία θα έχει αλλάξει, όπως υπογράμμισε η ίδια η υπουργός.


«Έχουμε δεσμευτεί ότι όταν τελειώσουν τα κτιριακά η προμήθεια του εξοπλισμού θα έρθει μέσα από πόρους που θα εξασφαλίσει η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Όλοι ήμασταν έτοιμοι και χρηματοδοτικά να το κάνουμε τώρα, δηλαδή να συμπληρώσουμε στα 16,8 εκ τον προϋπολογισμό που απαιτείται και για τον εξοπλισμό. Αν το κάναμε σήμερα, σε 3,5 χρόνια αυτός θα ήταν ξεπερασμένης τεχνολογίας. Η υπουργός ήταν εκείνη που το επισήμανε ώστε να παραδοθεί το έργο με τον πιο άρτιο εξοπλισμό που θα υπάρχει τότε» δήλωσε για το θέμα ο περιφερειάρχης.


Κέντρο πολιτισμού για όλο τον κόσμο

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν το θέατρο επαναλειτουργήσει θα είναι χωρητικότητας 900 ατόμων και ένα πραγματικό στολίδι όχι μόνο για τον τόπο μας αλλά και για όλο τον κόσμο, όπως τόνισε ο κ. Δράκος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα μπορεί πλέον να φιλοξενεί μεγάλα σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα, αξιόλογες παραστάσεις και φυσικά όπερες, κάτι που για πολλά χρόνια έλειψαν από τη Ρόδο.


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτιστικών Μνημείων, θα τηρηθεί πλήρως η ιστορικότητα του θεάτρου, καθώς είναι ανακηρυγμένο μνημείο από το υπουργεί Πολιτισμού και όσον αφορά τη λειτουργικότητα του κτηρίου θα συμβαδίζει με τη λειτουργία ενός σύγχρονου θεάτρου.


Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Δράκος για την ακουστική του, λέγοντας τα εξής:

«Και επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την ακουστική, πράγματι η ακουστική στο παρελθόν είχε καταστραφεί, όπως την είχαν σχεδιάσει αρχικά οι Ιταλοί. Η μελέτη που έγινε τώρα φέρνει το Εθνικό Θέατρο σε πολύ καλύτερα επίπεδα και σε άρτια ακουστική από αυτήν που είχε σχεδιαστεί αρχικά. Με τα τότε δεδομένα υπήρχε ένα άρτιο αποτέλεσμα για εκείνη την εποχή αλλά η τεχνολογική εξέλιξη σήμερα θα την καταστήσει πολύ καλύτερη από ό,τι τότε. Θα είναι ένα σημείο αναφοράς και ένα κέντρο πολιτισμού όχι μόνο για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».


Έργα για όλα τα νησιά

Σημειώνεται, τέλος, ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης της κ. Μενδώνη σήμερα στη Ρόδο θα εξεταστούν και θέματα που αφορούν και τα άλλα νησιά της περιφέρειας για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.

«Έχουμε δύο μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027 που είναι μεγαλύτερο από το προηγούμενο πρόγραμμα. Θέλουμε να σχεδιάσουμε με το υπουργείο έργα πολιτισμού για τα νησιά μας ενώ θα δούμε και ποια έργα θα χρειαστούν περισσότερες χρηματοδοτήσεις, ποια έργα νέα θα εντάξουμε κάνοντας ένα πρώτο πλάνο ώστε να δούμε ποια θα πάνε στο ταμείο ανάκαμψης και ποια στο ΕΣΠΑ» κατέληξε ο περιφερειάρχης.


Πηγή: www.rodiaki.gr





3 views0 comments
bottom of page