top of page
  • ΗellasNet

Προς κατάρριψη όλων των ρεκόρ «οδεύει» στη Ρόδο ο θαλάσσιος τουρισμός


Πρόσω ολοταχώς για κατάρριψη ρεκόρ οδεύει ο θαλάσσιος τουρισμός στη Ρόδο καθώς με βάση τον προγραμματισμό αναμένεται να καταπλεύσουν στη Ρόδο, εκτός απροόπτου και… κορωνοϊού επιτρέποντος, 479 κρουαζιερόπλοια μέχρι το τέλος του 2022!


Πρόκειται για μια από τις καλύτερες χρονιές στον θαλάσσιο τουρισμό, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τις 500 οι προσεγγίσεις καθώς αναμένεται να προστεθούν κι άλλοι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων στους ήδη προγραμματισμένους, ενώ όπως δήλωσε στη «δ» ο υπεύθυνος ασφαλείας Λιμένα Ρόδου κ. Παναγιώτης Ντόκος ήδη υπάρχουν 215 προγραμματισμένες προσεγγίσεις για το 2023!


Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με τον κ. Π. Ντόκο είναι οι πληρότητες των κρουαζιερόπλοιων καθώς ο φόβος του κορωνοϊού και η έλλειψη χρημάτων, είναι πιθανόν να επηρεάσουν τον αριθμό των επιβατών. «Ακόμα και με την περσινή περιορισμένη δυναμικότητα να προσεγγίσουν τη Ρόδο τα κρουαζιερόπλοια, μιλάμε για περίπου 300.000 τουρίστες. Όλα αυτά βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ή δεν θα “παγώσουν” τα δρομολόγια εξαιτίας της πανδημίας», ανέφερε ο υπεύθυνος ασφαλείας Λιμένα Ρόδου.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη «δ» ο κ. Ντόκος τον Φεβρουάριο αναμένεται να καταπλεύσουν στη Ρόδο 3 κρουαζιερόπλοια, τον Μάρτιο 13, τον Απρίλιο 38, τον Μάιο 61, τον Ιούνιο 49, τον Ιούλιο 51, τον Αύγουστο 60, τον Σεπτέμβριο 64, τον Οκτώβριο 56, τον Νοέμβριο 32 και τον Δεκέμβριο 15 κρουαζιερόπλοια.


«Ποδαρικό» στον τουριστικό λιμένα Ρόδου για το έτος 2022, έκανε το κρουαζιερόπλοιο “VIKING SKY” στις 7 το πρωί της Κυριακής προερχόμενο από το Κουσάντασι με 443 άτομα πλήρωμα και 278 επιβάτες, το οποίο αναμένεται να καταπλεύσει εκ νέου στη Ρόδο στις 30 Ιανουαρίου. Οι δύο προσεγγίσεις του “VIKING SKY”, είναι οι μοναδικές προγραμματισμένες για τον μήνα Ιανουάριο 2022.


Η πανδημία, έβαλε στον «πάγο» τον θαλάσσιο τουρισμό, λίγο πριν η Ρόδος σπάσει κάθε ρεκόρ στις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων! Το 2021, ήταν σχεδιασμένο ως έτος-ορόσημο για τον θαλάσσιο τουρισμό της Ρόδου, πριν ο covid-19 σαρώσει τα πάντα. Ηταν προγραμματισμένο να καταπλεύσουν στο λιμάνι της Ρόδου πάνω από 550 κρουαζιερόπλοια, με περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια επισκέπτες της μίας ημέρας! Ουσιαστικά επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αύξηση προσεγγίσεων στην ιστορία του θαλάσσιου τουρισμού της Ρόδου και οφειλόταν κατά κύριο λόγο στο εκ νέου άνοιγμα του λιμένα της Κωνσταντινούπολης στην κρουαζιέρα.


Μάλιστα η TUI Cruises, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ‘δημοκρατικής’ δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο το τουριστικό λιμάνι να χρησιμοποιηθεί ως home port, εφόσον δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές.


Η κατακόρυφη «βουτιά» των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων το 2020 ως επακόλουθο της πανδημίας, κλόνισε και τον θαλάσσιο τουρισμό δημιουργώντας νέα δεδομένα αλλά και νέα ζητούμενα.

Πάντως οι μέχρι στιγμής προγραμματισμένες προσεγγίσεις, είναι πέρα από ενθαρρυντικές για την ανάκαμψη του θαλάσσιου τουρισμού και μια ανάσα πριν από την κατάρριψη του ρεκόρ των 550 προσεγγίσεων το οποίο έμεινε στα… χαρτιά λόγω covid.


Οι 479 προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων ξεπερνούν κατά πολύ ακόμα και τις προ covid περιόδους.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 προσέγγισαν τη Ρόδο 198 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας 130.516 επιβάτες, ενώ το 2020, 14 κρουαζιερόπλοια μεταφέροντας μόλις 8.334 επιβάτες. Το 2019 κατέπλευσαν στο νησί μας 259 κρουαζιερόπλοια (308.194 επιβάτες), το 2018 κατέπλευσαν 210 κρουαζιερόπλοια (237.808 επιβάτες), το 2017 προσέγγισαν τη Ρόδο 248 κρουαζιερόπλοια (274.903 επιβάτες), το 2016 κατέπλευσαν 299 κρουαζιερόπλοια (314.689 επιβάτες) και το 2015 340 κρουαζιερόπλοια με 342.063 επιβάτες.


Οι προγραμματισμοί των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας πάντως, δείχνουν αφενός, αυξημένο ενδιαφέρον και αφετέρου ότι ο κλάδος ανακάμπτει σταδιακά με καλές προοπτικές στη μετά πανδημία περίοδο.

Οι εταιρείες κάνουν ήδη τον προγραμματισμό τους μέχρι και το 2024, και όπως προκύπτει η Ρόδος, βρίσκεται ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς για την κρουαζιέρα.


Πάντως, επί του παρόντος, η μετάλλαξη «Ομικρον», δεν φαίνεται να επηρεάζει τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων, παρότι παράγοντες της εγχώριας αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς εκτιμούν ότι εάν «τραβήξει» χρονικά η νέα πανδημική κρίση δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακυρώσεις ταξιδιών ειδικά αυτών των πρώτων ημερών του Μαρτίου, κάτι που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.

Πηγή:www.dimokratiki.gr - Μαίρη Φώτη

1 view0 comments
bottom of page