top of page
  • ΗellasNet

Κινδυνεύουν να μπουν στα αρχεία πολλές υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Στο αρχείο κινδυνεύουν να μπουν εκατοντάδες υποθέσεις συμπολιτών μας οι οποίοι έχουν υπαχθεί στον νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών για να προστατευθούν από τις τράπεζες, εξαιτίας της λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα πρέπει να γίνει επαναπροσδιορισμός εκδίκασης των αιτήσεών τους.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κλάδο των δικηγόρων και της περιοχής μας, οι οποίοι βλέπουν τις ημερομηνίες να «τρέχουν» χωρίς να μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία που θα δώσει στον πελάτη τους τη δυνατότητα να εξεταστεί η υπόθεσή του από το Ειρηνοδικείο της Ρόδου. Και αυτό γιατί σε περίπτωση που δεν γίνει τελικά επαναπροσδιορισμός της αίτησης, τότε αυτόματα αυτή τίθεται στο αρχείο και ο πολίτης μένει απροστάτευτος έναντι των δανειστών του χωρίς μάλιστα να έχει δυνατότητα «θεραπείας». Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο αφορά μεγάλο αριθμό ατόμων και στην περιοχή μας, αφού μόνο στο Ειρηνοδικείο της Ρόδου οι εκκρεμείς τέτοιες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 1000!

Πιο αναλυτικά, όπως είναι γνωστό έχει ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας υποχρεωτικά υποβάλλεται αίτηση επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων του Νόμου Κατσέλη που εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία. Το σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου 2020, όμως στην πράξη αδυνατεί να αντεπεξέλθει στον όγκο των αιτήσεων με τις πολύωρες καθυστερήσεις να είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το τριήμερο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα (19-20-21 Δεκεμβρίου 2020) το σύστημα ήταν πρακτικά «νεκρό», με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παραμικρή καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων.


Η κατάσταση έχει προβληματίσει το δικηγορικό σώμα, οι δε Σύλλογοι έχουν θέσει το θέμα στο υπουργείο, επισημαίνοντας τα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν προκύψει και τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να δοθεί παράταση στις προθεσμίες προκειμένου με τον τρόπο αυτό να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Επισημαίνεται ότι οι εκκρεμούσες υποθέσεις που υποχρεούνται να υποβληθούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανέρχονται, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, σε δεκάδες χιλιάδες, ενώ μόνο στο Ειρηνοδικείο Ρόδου - σύμφωνα με πληροφορίες- ξεπερνούν τις χίλιες (!) εκ των οποίων μέχρι χθες είχαν ολοκληρωθεί μόλις οι … 11!

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που προβλέπει τον υποχρεωτικό επαναπροσδιορισμό μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η ποινή για οποιαδήποτε αίτηση που τυχόν δεν καταφέρει να ολοκληρωθεί μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η πρώτη προθεσμία λήγει στις 15/01/2021, είναι να τεθεί αυτομάτως στο αρχείο, με τον πολίτη να μένει χωρίς προστασία έναντι των τραπεζών, χωρίς να προβλέπεται δυνατότητα θεραπείας.

Επίσης – σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών που ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό- με τους ρυθμούς που ανεβαίνουν τα στοιχεία στην πλατφόρμα είναι βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια ότι ένα τεράστιο ποσοστό των συμπολιτών μας δεν θα καταφέρει τελικά να προλάβει τις ασφυκτικές προθεσμίες με καταστροφικές για αυτούς συνέπειες.




10 views0 comments
bottom of page