top of page
  • ΗellasNet

Επενδυτικό μπαράζ, εφαλτήριο ανάπτυξης για την τουριστική αγορά – Σημαντικές επενδύσεις σε Ρόδο, Κω


Το αποτύπωμα των νέων brands καταγράφει η Travelworks – Οι εμβληματικές επενδύσεις στα κοσμοπολίτικα νησιά, τα εγκαίνια και οι επενδύσεις που έπονται.

Ένα επενδυτικό μπαράζ που συνοδεύεται από ισχυρή ροή στρατηγικών επενδύσεων συνδυάζεται με τη σταδιακή ανάκαμψη του ελληνικού κλάδου φιλοξενίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι κινήσεις που έγιναν το 2021 αλλά και τα επιχειρηματικά deals που κυοφορούνται το 2022 καλλιεργούν προσδοκίες για τη χώρα, που αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς διακοπών ευνοούμενη και από την άνοδο ενός νέου τύπου ταξιδιωτών που δίνουν προτεραιότητα στις αυθεντικές εμπειρίες. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, η πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, η φυσική ομορφιά και η ποικιλία τοπίων στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα προσελκύουν σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ανερχόμενου προορισμού αναψυχής τόσο για διακοπές όσο και για επενδύσεις.

Μια συνοπτική καταγραφή των επενδύσεων που ενεργοποιούνται και άλλων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα, με πρωταγωνιστές τοπικά και διεθνή brands, παρουσιάζεται σε έκθεση της Travelworks. Η έκθεση αναδεικνύει μερικές από τις σημαντικότερες νέες επενδύσεις δίνοντας έμφαση μεταξύ άλλων στα έργα που αναπτύσσουν ξένοι και εγχώριοι παίκτες της ξενοδοχειακής αγοράς και του real estate.

Όπως αναφέρει ο Κώστας Παναγάκης, «Η δυναμική των νέων επενδύσεων φαίνεται να επηρεάστηκε σε μικρό βαθμό από την πανδημία και αυτό είναι κάτι που τα στελέχη των διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων αλλά και οι ίδιοι οι επενδυτές μας τόνιζαν από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Με δεδομένο το μακροχρόνιο ορίζοντα των ξενοδοχειακών επενδύσεων (ειδικά στο premium & luxury segment) η βραχυπρόθεσμη επίδραση 2 – 3 ετών δεν είναι σε θέση να αναστρέψει ένα project που έχει ορίζοντα δεκαετιών».

Διαπιστώνει ότι οι ήδη δημοφιλείς προορισμοί αποκτούν μεγαλύτερη έλξη, ενώ την ίδια στιγμή επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν και λιγότερο γνωστές γωνιές της Ελλάδας δημιουργώντας νέες τάσεις για επισκέπτες υψηλών απαιτήσεων. Νέες τάσεις ανέδειξε και η κρίση, όπως ανέφερε ο Tamara Lohan, Διευθύνων Σύμβουλος Mr & Mrs Smith στο Fortune Greece: «Πιστεύω πραγματικά ότι οι περίοδοι κρίσης φέρνουν στο προσκήνιο την καινοτομία και τη δημιουργικότητα των ανθρώπων. Μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε και να επαναξιολογήσουμε τι είναι σημαντικό για την υπεύθυνη ανάπτυξη και το μέλλον της επιχείρησης».

Αντλώντας στοιχεία από την αποτύπωση της Travelworks σημειώνουμε κάποιες ενδεικτικές επενδύσεις που επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για τις προοπτικές της ξενοδοχιακής αγοράς. Ενδεικτικά σημειώνεται η εμβληματική επένδυση της Mandarin Oriental και της ΤΕΜΕΣ, που προωθείται για την άνοιξη του 2023 στην Costa Navarino, στην περιοχή Navarino Bay ενώ με την Marriott International Inc η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. εισάγει στην ελληνική αγορά τα W Hotels Worldwide και άλλα brands όπως Conrad και Waldorf Astoria, με τα οποία έχει υπογραφεί συμφωνία για το Hilton. H Marriott International ανοίγει επίσης το Moxy στην πλατεία Ομόνοιας και τους επόμενους μήνες εγκαινιάζει και Autograph Collection Hotels στη Θεσσαλονίκη.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να εγκαινιαστεί η νέα επένδυση της Wyndham. Είναι το TRYP by Wyndham Corfu Dassia που θα ανοίξει τον Απρίλιο μετά τη μετατροπή και το rebranding του βραβευμένου ξενοδοχείου Corfu Palma Boutique.

Σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται σε όλα τα κοσμοπολίτικα ελληνικά νησιά. Στη Σαντορίνη για παράδειγμα, πέρα από την κίνηση της MonteRock International σε συνεργασία με την Epoque Collection στο Nobu Hotel and Restaurant Santorini, ανοίγει το Nous του ομίλου Donkey Hotel ενώ ενδεικτική είναι και η επέκταση της Hyatt Hotels Corporation στη Σαντορίνη μέσω της Thera Island Suites, ιδιοκτήτριας του Magma Resort Santorini, αλλά και της SWOT Hospitality.

Στην Πάρο, το Port Paros, που απέκτησε η Prodea Investments προωθείται υπό το management του ομίλου Τresor. Επίσης στη Σάμο ανοίγει το Casa Cook, σήμα από το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Fosun. Eγγύτερα στην πρωτεύουσα, η Dolphin Capital, που έφερε πριν από δέκα χρόνια το πρώτο Αman Resort στην Ευρώπη στο Πόρτο Χέλι, εγκαινιάζει One & Only στην Κέα ενώ φέρνει το σήμα και στα Αστέρια Γλυφάδας.

Στη Σκιάθο έχουμε τη Radisson Hotel Group που αξιοποιεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα Plaza Hotel της Briq Properties. To ξενοδοχείο προβλέπεται να ανοίξει τον Ιούνιο ενώ ο όμιλος Radisson που συνεργάζεται στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο με την HotelBrain έχει επεκτείνει τη συνεργασία αυτή και στο Radisson Blu Euphoria Resort στη Μύκονο.

Εντωμεταξύ, παραμένει έντονο το ενδιαφέρον της Meliá Hotels International μετά τη συνεργασία με την Zeus Hotels για τα τρία ξενοδοχεία σε Κρήτη και Ρόδο. Το Blue Sea Beach στην Κρήτη και το Cosmopolitan Hotel στη Ρόδο θα λειτουργήσουν ως Affiliated by Melia, ενώ το Marina Beach, επίσης στην Κρήτη θα επαναλειτουργήσει το 2022 με το σήμα Sol by Melia.

Ταυτόχρονα προωθούνται μια σειρά από νέες επενδύσεις όπως π.χ. αυτή για το ξενοδοχείο “Απόλλων”, στην Ομόνοια, με την PB Ξενοδοχειακή ΙΚΕ να επενδύει 3 εκατ. ευρώ για τις εργασίες ανακαίνισης και η επένδυση της ουγγρικής Indotek στο Oscar Hotel Athens στον σταθμό Λαρίσης που εξαγοράστηκε έναντι περίπου 5,5 εκατ. ευρώ.

Επίσης νέα επένδυση ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η Lamway το καλοκαίρι του 2023 στη Μύκονο ενώ στη Σαντορίνη πριν από λίγους μήνες η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα Everty ανακοίνωσε την εξαγορά του Iconic Santorini, στο Ημεροβίγλι. Στην Κρήτη, στις Γούρνες Ηρακλείου, η Reds, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ, απέκτησε έκταση 345 στρεμμάτων στην πρώην Αμερικανική Βάση έναντι 40,2 εκατ. ευρώ. Επίσης στην Κύθνο ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Αβραάμ Ραβίντ πήρε στον δημόσιο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ το “Ξενία”. Στα Κύθηρα δρομολογείται επένδυση 10,7 εκατ. ευρώ από εταιρεία ελληνοκυπριακών συμφερόντων με επικεφαλής τον Αντώνιο Μαυρομμάτη ενώ στην Κω η αμερικανική HIG εξαγόρασε το δάνειο της Kipriotis and Sons αποκτώντας τον έλεγχο πέντε ξενοδοχείων στο νησί.

Έντονη είναι η όρεξη των επενδυτών και σε μη νησιωτικές τουριστικές περιοχές, με ενδεικτική τη νέα επένδυση της GIP Hellas Hotels – Construction & Management AE σε πεντάστερο ξενοδοχείο στο Νεοχώρι Μεσσηνίας αλλά και η επένδυση 50 εκατ. ευρώ του ομίλου Κουρτίδη στην Καβάλα για το Alexandrou Chora Project. Πηγές: www.fortunegreece.com, www.dimokratiki.gr


7 views0 comments
bottom of page