top of page
  • ΗellasNet

Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση για τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς

Τρία με τέσσερα χρόνια πίσω υπολογίζουν οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς ότι έχουν πάει οι επιχειρήσεις τους, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, με τον Πρόεδρό τους, κ. Παναγιώτη Κατσιδώνη, να περιγράφει μία δυσοίωνη κατάσταση.

Σε δηλώσεις του χθες ο ίδιος, καταρχάς, ερωτηθείς σχετικά με τη μείωση των ενοικίων, ανέφερε ότι, ναι μεν, τα έχουν βρει με τον Δήμο αλλά δυστυχώς ο νόμος είναι πάνω απ’ οποιασδήποτε Δημοτική απόφαση και ξεκάθαρα ορίζει ότι για να πάρουν αυτή τη μείωση, είτε με την προαιρετική που βγήκε από 1η Σεπτεμβρίου και ισχύει μέχρι 31 Δεκεμβρίου και έχει δικαίωμα ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης ακινήτου να δώσει μία έκπτωση από 30% και να πάρει φοροαπαλλαγή από το εισόδημα αυτό, έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής αλλά τους πετάει έξω το σύστημα επειδή δεν έχουν ενεργό συμβόλαιο μίσθωσης ώστε να μπορέσουν να πάρουν αυτή τη μείωση.

Συνεπώς, με εξαίρεση των τεσσάρων μηνών (από Μάρτιο μέχρι και Ιούνιο) που έχουν πάρει όλες οι επιχειρήσεις τη μείωση ενοικίου με εξαίρεση σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κτλ., που είναι τέσσερις-πέντε επιχειρήσεις, οι υπόλοιπες από 1η Ιουλίου μέχρι και σήμερα πληρώνουν κανονικά ολόκληρο το ενοίκιο. Δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι σήμερα.


Είπε, ακόμη, ότι πρότειναν στη Δημοτική Αρχή μία ανανέωση, μία σιωπηρή παράταση των συμβολαίων που έχουν λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, και αυτό είναι κάτι που η νομική υπηρεσία του Δήμου αυτή τη στιγμή το ψάχνει, μήπως μπορέσει να γίνει τουλάχιστον ένα προσωρινό συμβόλαιο για να μπορέσουν να μπουν σε αυτό το νόμο.

Η κατάσταση Κατά τ’ άλλα, η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο, σύμφωνα με τα όσα περιγράφει ο κ. Κατσιδώνης, αφού, για δεύτερη φορά βρισκόμαστε κλειδωμένοι στα σπίτια μας. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος έδωσε μία αρκετά περιγραφική εικόνα του τι βιώνουν αυτή την περίοδο οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς:

«Σκεφτείτε μία επιχείρηση εδώ στη Νέα Αγορά που έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, κράτησε ένα κομπόδεμα για να βγάλει το χειμώνα όπως-όπως, ανέβηκε στις εκθέσεις τον Γενάρη-Φλεβάρη και έκανε τις παραγγελίες με σκοπό μία εποικοδομητική σεζόν του 2020, κάποια εμπορεύματα ήρθαν, κάποιες άλλες παραγγελίες πρόλαβαν και ακυρώθηκαν, με αποτέλεσμα στα μέσα του Μαρτίου να βρεθούμε και πάλι στα σπίτια μας.


Για πρώτη φορά στην ιστορία θεωρώ ότι αυτό όλο μας πήγε πίσω, μείναμε αρκετά πίσω στις υποχρεώσεις. Θεωρώ ότι το να πηγαίνεις πίσω τις υποχρεώσεις, όπως τον ΕΦΚΑ που δεν τον πληρώσαμε τον Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο και τον πληρώσαμε μαζεμένο τον Σεπτέμβριο, όπως τους φόρους και όπως τις επιστρεπτέες προκαταβολές που καλούμαστε να πληρώσουμε στις αρχές του 2022, θεωρώ ότι μ’ αυτό το πρόβλημα δεν λύνεται. Οι υποχρεώσεις παραμένουν, τρέχουν και χειροτερεύουν.

»Βγήκε όπως-όπως η σεζόν-αν και περιμέναμε ότι θα κλείσει νωρίτερα η αλήθεια είναι. Ο Οκτώβριος μας χαμογέλασε λίγο, με προβλήματα άλλων χωρών χαμογελάσαμε λιγάκι και εμείς. Από εκεί και πέρα όμως, δυστυχώς η κατάσταση και πάλι έχει φθάσει στο χειρότερό της σημείο. Έχουμε μπροστά μας έναν χειμώνα, έναν χειμώνα που μέχρι τον Μάρτιο που θα ξανανοίξουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θεωρώ ότι θα είμαστε τουλάχιστον τρία-τέσσερα χρόνια πίσω για να μπορέσουμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος».

Τι θα γίνει Σχετικά με τη Νέα Αγορά, σύμφωνα με τον κ. Κατσιδώνη, η Δημοτική Αρχή είχε αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο στο δημοτικό συμβούλιο θα έφερνε την ολοκληρωμένη πρόταση, βέβαια από τότε μέχρι τώρα έχουν έρθει τα πάνω-κάτω λόγω του κορωνοϊού, επομένως και αυτή η πρόταση έχει καθυστερήσει. Πιστεύουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες/μήνες θα έρθει και η σειρά της Νέας Αγοράς ούτως ώστε να δούμε τι περιλαμβάνει (σ.σ. η πρόταση) τόσο για τα κλειστά καταστήματα όσο και για τα συμβόλαια των επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν εδώ.


Ο Πρόεδρος δεν παρέλειψε ακόμη να πει ότι θετική πρόθεση υπάρχει από τη Δημοτική Αρχή και οι συνομιλίες που έχουν με μέλη της είναι σε πολύ θετικό κλίμα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε, είναι μία Δημοτική Αρχή που δεν ανοίγει τα χαρτιά της και βρίσκονται σε αναμονή για να ακούσουν ποια είναι αυτή η πρόταση.

Ανέφερε, πάντως, ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει, κλείνει η ψαλίδα σε σχέση με αυτό που είχαν κατά την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή κλείνει η ψαλίδα σε σχέση με αυτό που θέλουν οι ίδιοι και αυτό που θέλει η Δημοτική Αρχή και βρίσκονται σε ένα πολύ θετικό κλίμα, απλώς λόγω των περιστάσεων τώρα έχουν πάει όλα πίσω. Τέλος, φέτος την περίοδο των Χριστουγέννων δεν θα γίνει τίποτα από τους καταστηματάρχες στη Νέα Αγορά, ούτε στολισμός, καθώς έχουν απαγορευτεί οι συναθροίσεις, συναυλίες κτλ. και δεν είναι σίγουροι αν θα λειτουργούν τα καταστήματά τους. Θύμισε ότι το χριστουγεννιάτικο χωριό είχε ξεκινήσει από πέρυσι και ο Σύλλογος από μόνος του προσέφερε τον καλύτερό του εαυτό με εκδηλώσεις και φέτος σχεδίαζαν κάτι ακόμα καλύτερο αλλά σίγουρα αυτά έχουν πάει στον πάγο και περιμένουν να δουν μήπως βελτιωθούν τα πράγματα του χρόνου.




1 view0 comments
bottom of page