top of page
  • ΗellasNet

Α. Λουρίδα στο Πρώτο: Ασφαλή τα εμβόλια για τα παιδιά – Φονικός ο ιός


«Ο σχεδιασμός για τα παιδιά ηλικίας 5-11 είναι για δύο δόσεις με μικρότερη ποσότητα αντιγόνου και λιγότερο ενέσιμο όγκο, με μεσοδιάστημα 21 ημερών και όχι αναμνηστική δόση, που συστήνεται για άτομα άνω των 18 ετών» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η Παιδίατρος-Λοιμωξιολόγος, Δ/ντρια ΕΣΥ – Α’ Παιδιατρική Κλινική Γ.Ν.Π. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανασία Λουρίδα.


Η νόσος covid έχει γίνει ένα νόσημα που προλαμβάνεται από τα εμβόλια και προστατεύει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, σημείωσε η κ. Λουρίδα, υπογραμμίζοντας ότι «είναι επίσημα εγκεκριμένο από τον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τα παιδιά 5-11 και μετά τα υιοθετήσαμε εμείς». Τα παιδιά κάνουν μια μεγάλη σειρά εμβολίων, υπογράμμισε και έτσι προστατεύονται από χρόνια νοσήματα τα οποία στον προηγούμενο αιώνα ήταν υπεύθυνα για εκατομμύρια λοιμώξεις και θανάτους.


Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί πάνω από 4 εκατομμύρια παιδιά 5-11 ετών με πολύ ήπιες και ελαφρές παρενέργειες επεσήμανε η κ. Λουρίδα, με την ποσότητα του αντιγόνου να είναι το 1-3 της δοσολογίας για τους ενήλικες. Είχαν προηγηθεί κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ σε 3000 παιδιά που είχαν δείξει ηπιότερες παρενέργειες και σε σχέση με τα παιδιά άνω των 12 ετών.


«Σαφώς διστάζουν οι γονείς και φοβούνται, γιατί είναι ένα νέο νόσημα και ένα νέο εμβόλιο, από την άλλη όμως είναι ένας ιός φονικός που προσβάλλει μεν πιο ήπια τα μικρότερα παιδιά, αλλά κάποια μπορεί να νοσήσουν πιο βαριά και να απειληθεί η ζωή τους. Έχουμε χάσει 4 παιδιά στην Ελλάδα» τόνισε η κ. Λουρίδα.


Στις ΗΠΑ στις ηλικίες 5-11 καταγράφηκαν περίπου 2500 περιπτώσεις με την επιπλοκή του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου που εμφανίζεται σχεδόν έναν μήνα μετά την λοίμωξη με covid και το οποίο απειλεί την ζωή του παιδιού. «Έχουν χαθεί 94 παιδιά, ενώ υπάρχει και το long covid σύνδρομο που είναι επώδυνο και ταλαιπωρεί τα παιδιά» επεσήμανε η κ. Λουρίδα και προέτρεψε τους γονείς να κλείσουν τα αυτιά τους στα fake news όπου γράφονται τρομακτικά πράγματα.


Σε πρώτη φάση ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνεται σε 5 μεγάλα κέντρα, με πρώτο το εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία, στο οποίο η κ. Λουρίδα είναι υπεύθυνη και προσέθεσε μάλιστα ότι είναι πολύ μεγάλη η προσέλευση εφήβων, που έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 75% τουλάχιστον.


Πηγή: ertnews.gr

0 views0 comments
bottom of page