top of page
  • ΗellasNet

18 υποψηφιότητες παραγωγών από τα Δωδεκάνησα σε διεθνή διαγωνισμό


Σε 18 ανέρχονται οι υποψηφιότητες παραγωγών από τα Δωδεκάνησα που κατατέθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό “World Food Gift Challenge 2022”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε «Η Ροδιακή» η προθεσμία έληξε την Παρασκευή, ενώ οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί προέρχονται από τέσσερα νησιά και συγκεκριμένα, τη Ρόδο, την Κω, την Πάτμο και τη Σύμη και καλύπτουν και τις δύο κατηγορίες, δηλαδή τα δώρα τροφίμων και τα δώρα χειροτεχνίας σχετικά με τα τρόφιμα.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αξιοποιεί τον διεθνή διαγωνισμό ως πλατφόρμα, που θα επιτρέψει στους τοπικούς παραγωγούς να επωφεληθούν από τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση παγκοσμίως για εξαιρετικά τοπικά τρόφιμα, σε συνδυασμό με την αναζήτηση των επισκεπτών.


Η ανακήρυξη των νικητών για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 26 Φεβρουαρίου έως και 10 Μαρτίου, ενώ ο διεθνής διαγωνισμός στον οποίο θα πάρουν μέρος οι νικητές θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου στη Μινόρκα της Ισπανίας που αναδείχτηκε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2022 Το “World Food Gift Challenge” είναι ένας διαγωνισμός για τη βράβευση και τη διεθνή προβολή υψηλής ποιότητας χειροποίητων τροφίμων και δώρων χειροτεχνίας, που σχετίζονται με τρόφιμα, από τις Ευρωπαϊκές Γαστρονομικές Περιφέρειας της Ευρώπης και διεθνώς.

Απώτερος στόχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που φέρνει για πρώτη φορά τον διαγωνισμό σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα Επιμελητήρια, υπό τη διοργάνωση του διεθνούς οργανισμού IGCAT (World Institute of Gastronomy, Culture, Arts & Tourism) είναι η υποστήριξη των τοπικών, μικρών και μεσαίων παραγωγών παραδοσιακών προϊόντων, σε ένα περιβάλλον συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για τοπικά τρόφιμα εξαιρετικής ποιότητας, για αυθεντικότητα, μοναδικότητα και βιώσιμα προϊόντα.


Τα προϊόντα, για τα οποία έπρεπε να υποβληθεί η αίτηση, έπρεπε να συμμορφώνονται με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: - Μοναδικά διαφοροποιημένα χειροποίητα προϊόντα και αντικείμενα, που διατηρούν αυθεντικές, φυσικές ιδιότητες και βασίζονται αφενός σε καλής ποιότητας συστατικά και ποιοτικές πρώτες ύλες, αφετέρου στις δεξιότητες, το πάθος και τη φροντίδα από την πλευρά του παραγωγού/κατασκευαστή τους. - Προϊόντα/αντικείμενα που δεν παράγονται βιομηχανικά ή μαζικά αλλά παρασκευάζονται και διατίθενται σε μικρή κλίμακα, γεγονός που συνεπάγεται και χαμηλότερο κατά το δυνατόν περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς και υπεύθυνη χρήση της ενέργειας και των φυσικών πόρων. - Συνιστούν αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου συνδυασμού παράδοσης και καινοτομίας – ειδικά σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη συσκευασία τους. - Προσφέρονται ως εκπρόσωποι της τοπικής γαστρονομίας και διαθέτουν την ικανότητα να επικοινωνούν ενδιαφέρουσες ιστορίες σχετικά με τα ίδια, τους παραγωγούς τους ή/και την περιοχή από την οποία προέρχονται – ειδικά μέσα από τις συσκευασίες τους.


Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 θα συμμετέχει, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς διαγωνισμού, με έως τέσσερα (4) προϊόντα συνολικά, από τις δύο παρακάτω κατηγορίες, που σχετίζονται με τη μαγειρική τέχνη:

Α. ΔΩΡΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Τοπικά προϊόντα τροφίμων / ποτών κατάλληλων για μεταφορά χωρίς κίνδυνο, που δεν καταστρέφονται ή/και χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Σε γενικές γραμμές, τα δώρα τροφίμων πρέπει να: - είναι κατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση - συμμορφώνονται με τους κανονισμούς για την ασφάλεια των τροφίμων και τα πρότυπα τροφίμων, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό υγειονομικό πλαίσιο της Ελλάδας - παράγονται για εμπορικούς σκοπούς και να διατίθενται στην αγορά - παράγονται τοπικά (σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) - παρασκευάζονται με συστατικά τοπικής κυρίως προέλευσης - παρασκευάζονται κυρίως με φυσικά συστατικά, όπως μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά, κρέατα, θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, βότανα και λουλούδια


Β. ΔΩΡΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ Μαγειρικά σκεύη ή εξοπλισμός (όπως κουτάλια, κατσαρόλες και παρόμοια) ή άλλα αντικείμενα, που σχετίζονται με τις τοπικές γαστρονομικές παραδόσεις και είναι κατάλληλα για μεταφορά. Γενικά, τα δώρα χειροτεχνίας που σχετίζονται με τρόφιμα πρέπει να: - παράγονται για εμπορικούς σκοπούς και να διατίθενται στην αγορά - παράγονται τοπικά - παρασκευάζονται με πρώτες ύλες τοπικής κυρίως προέλευσης.

Τα προϊόντα θα αξιολογηθούν σε δύο φάσεις ως εξής:

- Στην πρώτη φάση, από μία πενταμελή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα οριστεί από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και θα αποφασίσει για τα τέσσερα (4) προϊόντα/αντικείμενα, που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Διαγωνισμό και


- Στη δεύτερη φάση, για την τελική επιλογή των νικητών του διεθνούς διαγωνισμού “World Food Gift Challenge 2022” μεταξύ όλων των διεθνών συμμετοχών, από μια διεθνή κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που θα οριστεί από την IGCAT και την Πλατφόρμα των Ευρωπαϊκών Περιφερειών Γαστρονομίας.

Τόσο στην πρώτη φάση όσο και στη δεύτερη φάση, η αξιολόγηση θα λάβει υπόψη της τα ακόλουθα κριτήρια: - ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ (βιωσιμότητα, ανακυκλωσιμότητα, καταλληλότητα για μεταφορά, σχεδιασμός) - ΠΡΟΪΟΝ (σχεδιασμός, branding, καινοτομία) - ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ (ιστορία που αφηγείται το προϊόν ή/και ο παραγωγός) - ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ (χρήση τοπικών ζωικών/φυτικών ποικιλιών ή πρώτων υλών, παραδοσιακή βιοτεχνία, τοπικός σχεδιασμός) - ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ (σχέση τιμής-αξίας, προσωπική αξιολόγηση – θα το αγοράζατε;).


Στην πρώτη φάση, η κριτική επιτροπή θα επιλέξει έως τέσσερα (4) προϊόντα/αντικείμενα, που θα εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον διεθνή διαγωνισμό, με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Στη δεύτερη και τελική φάση, η διεθνής κριτική επιτροπή θα επιλέξει στις 7 Απριλίου από τη Μινόρκα:

• 7 νικητές στις παρακάτω κατηγορίες: • Πιο Δημιουργικό Βranding • Πιο Βιώσιμη Συσκευασία • Καλύτερη Αφήγηση • Καλύτερη Γεύση • Καλύτερη Προώθηση της Περιφέρειας • Καλύτερη Καινοτομία πάνω σε Παραδοσιακό Σχεδιασμό • Καλύτερη Σύγχρονη απόδοση Παραδοσιακής Χειροτεχνίας

• 3 γενικούς νικητές (1ο, 2ο και 3ο Βραβείο).


Πηγή: rodiaki.gr

3 views0 comments
bottom of page