top of page
  • ΗellasNet

Ψηφίστηκε η τροπολογία για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά

Η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά, καθώς και ι το πρόγραμμα για 100.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, ήταν μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν μαζί με το αθλητικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά και το πρόγραμμα κινήτρων σε επιχειρήσεις με μειώσεις μη μισθολογικού κόστους όπου μπορεί να οδηγήσει ως κίνητρο για 100.000 νέες θέσεις εργασίας, ψηφίσθηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, την καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ με το «παρών» τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

«Ενισχύουμε την ζωή και την οικονομική δραστηριότητα στα ακριτικά μας νησιά και δίνουμε κίνητρα πληθυσμιακής ενίσχυσης τους» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, Aπόστολος Βεσυρόπουλος, υποστηρίζοντας την τροπολογία για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά και το πρόγραμμα δημιουργίας 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, που έχει κατατεθεί για ψήφιση σήμερα από την Ολομέλεια στο αθλητικό νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός, αναφερόμενος στο σκέλος της τροπολογίας για την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ των μονίμων κατοίκων σε μικρά νησιά, προανήγγειλε ότι αυτό «δεν είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, καθώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε άλλες παρεμβάσεις για να ενισχύσει τη ζωή, την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα σε αυτά τα νησιά».

Τα νησιά αυτά, τόνισε ο υφυπουργός, «δεν είναι όπως κάποιοι συνηθίσουν να λένε "μακριά από την Ελλάδα" αλλά τα νησιά αυτά είναι η ίδια η Ελλάδα». Στην χώρα μας, σημείωσε, «έχουμε την ανάγκη υιοθέτησης του ορθού λόγου σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα σε αυτή την συγκυρία που η χώρα μας βάλλεται από τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, αλλά και τις επιβουλές απέναντι στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Εξηγώντας τον πυρήνα της τροπολογίας, ο κ. Βεσυρόπουλος είπε πως «δεν πρόκειται για ένα μέτρο κοινωνικής ευαισθησίας, η δυναμική του δεν εξαντλείται στο κοινωνικό πεδίο, είναι ένα μέτρο με εθνική διάσταση, καθώς στόχος είναι η συγκράτηση του πληθυσμού αυτών των νησιών, η ενίσχυση της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας σε αυτά τα νησιά και να λειτουργήσει δυνητικά ως κίνητρο για να αυξηθεί ο πληθυσμό τους». Τονισε δε, ότι «δεν είναι ένα αποσπασματικό, ανορθολογικό μέτρο και κινήσεως εντυπωσιασμού, όπως κάποιες προτάσεις είχαν γίνει στο παρελθόν» και κάλεσε όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία αυτή, στέλνοντας ένα ομόθυμο μήνυμα στους κατοίκους αυτών των ακριτικών νησιών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στις 28 Ιουνίου, είχε καταθέσει σχετική τροπολογία για απαλλαγή από την επιβάρυνση ΕΝΦΙΑ για όλα τα μικρά νησιά και όχι μόνο για τα 28 νησιά που προβλέπει η κυβερνητική τροπολογία. Αναρωτήθηκε «γιατί να μην ενισχυθούν με αυτά τα κίνητρα και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, γιατί τα εξαιρείτε αυτά, εκεί δεν υπάρχει ανάγκη στήριξης των κατοίκων τους;». Καλοδεχούμενη, είπε ο κ. Σκουρλέτης, η όποια θετική κίνηση της κυβέρνησης, αλλά αυτή είναι «αποσπασματική καθώς θα έπρεπε αυτή να εντασσόταν σε ένα συνολικότερο πλέγμα μέτρων στήριξης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε διγλωσσία στην κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι συνέχεια ανακοινώνει διαφορετικά ποσά τα οποία υπάρχουν για την ενίσχυση της εργασίας και των επιχειρήσεων, όταν έχει χαθεί κύκλος εργασιών 20 δισ. ευρώ το τελευταίο τετράμηνο και ο τζίρος του τελευταίου τρίμηνου του τρέχοντος έτους ήταν 59 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι, το αντίστοιχο διάστημα, ήταν περίπου 78 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε την κυβέρνηση να αποφασίσει «τα λεγόμενα "καύσιμα" που επικαλείστε κατά καιρούς ότι έχετε, να τα δώσετε όταν οι "μηχανές" λειτουργούν, αλλιώς όταν απαξιωθούν οι επιχειρήσεις, οι "μηχανές σβήσουν", τότε είτε υπάρχουν καύσιμα είτε όχι είναι το ίδιο και το αυτό. Γι΄ αυτό, έστω και τώρα, ενισχύστε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στηρίξτε την εργασία». Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απάντησε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η τροπολογία που είχε καταθέσει το κόμμα του «δεν είχε έρεισμα, δεν είχε νομιμοποιητική βάση και πεδίο εφαρμογής, αλλά ήταν μια ακόμη αόριστη τροπολογία».

Στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης, τόνισε, «είναι η μείωση των φόρων. Το κάναμε πράξη έναν χρόνο νωρίτερα από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, όταν εφαρμόσαμε μείωση στον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, για πρώτη φορά, και τώρα έρχεστε και μας κουνάτε το δάκτυλο, όταν εσείς το 2015 εκλεχθήκατε κάνοντας σημαία τη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και μετά τον αυξήσατε».


πηγη: www.rodiaki.gr
3 views0 comments

Comments


bottom of page