top of page
  • ΗellasNet

Χτύπησαν καμπάνες για τον γιατρό στην Ψέριμο


Υποδοχή ήρωα επεφύλαξαν στον 30χρονο οπλίτη Μενέλαο Σαμαρά οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού – Περίμεναν 25 χρόνια για παροχή ιατρικής βοήθειας σε μόνιμη βάση.


Σχεδόν 25 χρόνια μετά, επέστρεψε στην Ψέριμο το αίσθημα ασφάλειας για τους περίπου 30 μόνιμους κατοίκους. Την περασμένη Τετάρτη η τοποθέτηση του οπλίτη γιατρού στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού έγινε δεκτή κυριολεκτικά με… καμπανοκρουσίες.


Ενα πάγιο αίτημα των λιγοστών ακριτών της Ψερίμου ικανοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, καθώς πλέον γιατρός θα εγκατασταθεί σε μόνιμη βάση στο νησί, δίνοντας ζωή στο κτίριο του ιατρείου, που τα τελευταία 12 χρόνια παρέμενε άδειο, χωρίς εξοπλισμό και φάρμακα. Αλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, όταν είχε επισκεφθεί το νησί, όντας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δεσμευθεί να ικανοποιήσει το αίτημα των κατοίκων.

Ο Μενέλαος Σαμαράς, ο οποίος υπηρετεί στην 80 ΑΔΤΕ, είναι λοιπόν ο νέος γιατρός της Ψερίμου. Μάλιστα, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στο γραφικό λιμανάκι του νησιού, ο οπλίτης γιατρός δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον ευχαρίστησε προσωπικά για τις υγειονομικές υπηρεσίες που θα προσφέρει στους κατοίκους.


Γιατρό που να έχει μόνιμη βάση στο νησί είχαν να δουν οι κάτοικοι σχεδόν τρεις δεκαετίες. Πέρυσι, είχε υπογραφεί σύμβαση με ιδιώτη γιατρό από την Κάλυμνο και την Υγειονομική Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, ο οποίος επισκεπτόταν την Ψέριμο μία φορά την εβδομάδα, ίσως και δεύτερη, μόνο όταν ο καιρός το επέτρεπε.

Θητεία

Οπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο έπαρχος Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής, είχε προκηρυχθεί θέση γιατρού, ωστόσο απορρίφθηκε από τον αγροτικό γιατρό. «Ετσι, απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Αμυνας, με το αίτημά μας να βρίσκει τελικά ανταπόκριση. Ο οπλίτης γιατρός θα βρίσκεται στο νησί μέχρι να ολοκληρώσει τη θητεία του. Θα θέλαμε ιδανικά – αν και γνωρίζουμε πως έχει οικογένεια στην Αθήνα – να παραμείνει για ακόμη έναν χρόνο μετά τη θητεία του και να κάνει στο νησί το αγροτικό του».


Η Ψέριμος, μία ώρα απόσταση με το πλοίο της γραμμής από την Κάλυμνο, πριν από λίγες δεκαετίες είχε έως και 500 μόνιμους κατοίκους, ενώ το Δημοτικό Σχολείο λειτουργούσε με 130 μαθητές. Σήμερα, οι 30 μόνιμοι κάτοικοι τον χειμώνα είναι ως επί το πλείστον μεγάλης ηλικίας, μιας και οι νεότεροι έχουν φύγει. «Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, όλα αυτά τα χρόνια το αίσθημα ανασφάλειας γι’ αυτούς τους ανθρώπους ήταν μεγάλο. Η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που για τους κατοίκους των πόλεων και των μεγάλων νησιών είναι αυτονόητη, για τους ανθρώπους του ακριτικού αυτού νησιού δεν ήταν. Τώρα πια, με τον οπλίτη γιατρό, τα πράγματα αλλάζουν, θα τους παρέχονται – όταν παραστεί ανάγκη – οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια ο γιατρός θα ενημερώνει το Νοσοκομείο Καλύμνου», σημειώνει ο έπαρχος Καλύμνου.


Εξοπλισμός

Το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε ο πλήρης ιατρικός – νοσοκομειακός εξοπλισμός και η επίπλωση στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού που εξασφάλισαν η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου και το Επαρχείο Καλύμνου. «Μαζί με τη διοικήτρια του Νοσοκομείου Καλύμνου και τον φαρμακοποιό του πήγαμε στην Ψέριμο, όπου μεταφέραμε τον εξοπλισμό και τα πρώτα φάρμακα για να λειτουργήσει το ιατρείο. Ως Περιφέρεια εξασφαλίσαμε τον ιατρικό εξοπλισμό, ενώ ύστερα από χορηγία του μεγάλου ευεργέτη Γιάννη Χαλίκου, ο οποίος βρίσκεται στην Αυστραλία, έχουμε πλέον και τον νοσοκομειακό εξοπλισμό – κρεβάτια, καρέκλες κ.ά. – για το ιατρείο. Αξίζει να σημειωθεί πως το κτίριο όπου στεγάζεται το ιατρείο ήταν έτοιμο 12 χρόνια τώρα να… υποδεχθεί εξοπλισμό και γιατρό».


Σε ανάρτησή του στο Facebook ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος επεσήμανε πως «μόνο χαρά μάς δίνει η προσφορά, η παρουσία και η παρέμβαση στην αντιμετώπιση προβλημάτων των νησιών μας. Τη χαρά της δημιουργίας που μπορούν να αισθανθούν μόνο όσοι νοιάζονται και εργάζονται με αγάπη και αφοσίωση για τα νησιά αυτά».


Το ακριτικό νησί βρίσκεται μόλις 4,5 ναυτικά μίλια μακριά από τα τουρκικά παράλια και πολλές φορές αυτή την εγγύτητα έχει εκμεταλλευθεί η γείτων χώρα. «Γι’ αυτό και η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω από τα ακριτικά και απομακρυσμένα νησιά, προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα τα βοηθήσουν να ξαναζωντανέψουν», υπογραμμίζει ο Μανώλης Μουσελλής.


Ηδη, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει προσπάθειες από ιδιώτες ώστε η Ψέριμος να γίνει ένας πιο θελκτικός τόπος για τους νέους ανθρώπους και τον χειμώνα, αφού το καλοκαίρι έτσι κι αλλιώς γεμίζει από κόσμο, κυρίως από τις ημερήσιες εκδρομές. «Πλέον, στο νησί έχει κατασκευαστεί και ξενοδοχείο, ενέργεια που δείχνει πως κάτι αλλάζει», καταλήγει ο ίδιος.


3 views0 comments

Comments


bottom of page