Ξεκίνησε χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου η εκδίκαση της υπόθεσης κατασκοπείας που είχε εξιχνιαστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στο νησί και στην οποία κατηγορούνται ότι εμπλέκονται ο 36χρονος γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και ο 53χρονος μάγειρας πλοίου.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, το οποίο και επικυρώθηκε στη συνέχεια από το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου και με τα οποία οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι κατηγορούνται για τρία αδικήματα: - Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση - Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση - Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους
Τα αδικήματα αυτά, σύμφωνα και με το παραπεμπτικό βούλευμα, οι δύο άνδρες φέρονται να τέλεσαν το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2020.
Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί με την υποβολή ένστασης από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Στέλιου Αλεξανδρή, Ηλία Αναγνωστόπουλου, Αλέξανδρου Τσαγκαρίδη και Τίνας Χατζηκωνσταντίνου, αναφορικά με το αμετάκλητο των βουλευμάτων που έχουν εκδοθεί από τα δικαστικά συμβούλια της περιοχής μας.
Η ένσταση απορρίφθηκε και κατατέθηκε νέα που αφορούσε την αυτοπρόσωπη παρουσία μάρτυρα, ο οποίος – όπως τονίστηκε από την υπεράσπιση- είναι καθοριστικής σημασίας η κατάθεσή του για την έκβαση της υπόθεσης, για αυτό και ζητήθηκε η διακοπή της δίκης έως την εμφάνισή του.
Το δικαστήριο έκρινε ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται αναγκαία η παρουσία του μάρτυρα και εφόσον κριθεί κατά τη διάρκεια της δίκης, τότε θα διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του, όπως είπε χαρακτηριστικά κι η κα Εισαγγελέας της έδρας.
Στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας και οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα όσα τους καταλογίζονται και δήλωσαν αθώοι.
Πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ήταν 48χρονος αξιωματικός στρατού ξηράς ο οποίος και εξήγησε την κατάσταση που επικρατούσε το επίμαχο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας και την ένταση η οποία υπήρχε μεταξύ της Ελλάδας και της γείτονος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «με προεδρικό διάταγμα είχαν ανασταλεί όλες οι άδειες».
Ο 48χρονος μάρτυρας απάντησε σε ερωτήσεις του δικαστηρίου που είχαν να κάνουν με τη σημαντικότητα των πληροφοριών που μπορούν να ληφθούν από τις φωτογραφίες που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο κατηγορουμένων.
«Όταν ο εχθρός γνωρίζει τη διάταξη του εχθρού του παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για να τον αντιμετωπίζει, δηλαδή δεν υπάρχει ο αιφνιδιασμός» είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «τόσο η διάταξη όσο και η σύνθεση του όποιου στρατιωτικού τμήματος χαρακτηρίζονται ως απόρρητες πληροφορίες».
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε διεξοδικά και ο δεύτερος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση.
Ο 46χρονος αξιωματικός από τη ναυτική βάση Ρόδου αν και ερωτήθηκε για την κατάσταση που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου το χρονικό διάστημα που φέρονται να τέλεσαν τα αδικήματα οι κατηγορούμενοι, επιφυλάχθηκε να απαντήσει καθώς, όπως τόνισε, «δεν έχει κάποια εξουσιοδότηση να δηλώσει σε τι κατάσταση ήταν η χώρα μας» παρά το γεγονός ότι όλο αυτό ανήκει στο παρελθόν, και πρόσθεσε ότι γενικά υπήρχε μία περίοδος έντασης.
Σε ό,τι αφορά τα πολεμικά πλοία που πέρυσι το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο βρίσκονταν στο Καστελλόριζο, ο 46χρονος αξιωματικός είπε πως «όπως και σε κάθε νησί η παρουσία πολεμικού πλοίου είναι πάγια τακτική. Ένα πολεμικό πλοίο κινείται και ενεργεί βάσει συγκεκριμένων οδηγιών. Η κινητοποίηση που έγινε τη συγκεκριμένη περίοδο δείχνει ότι έπρεπε να παρθούν μέτρα εξαιτίας των κινητοποιήσεων της γείτονος χώρας».
Ερωτηθείς από το δικαστήριο αλλά και την κα Εισαγγελέα για τις φωτογραφίες των κατηγορουμένων και τη σημαντικότητα των πληροφοριών που αυτές έφεραν, ο 46χρονος μάρτυρας ξεκαθάρισε: «Και μόνο η πληροφορία πού βρίσκεται ένα πολεμικό πλοίο είναι μία διοχετευμένη πληροφορία που δεν πρέπει να γίνει».
Ο ίδιος εξήγησε ότι η θέση και ο χρόνος που βρίσκεται το πλοίο είναι σημαντικά στοιχεία, αλλά και το γεγονός ότι ένα πολεμικό πλοίο δεν μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για αυτό και η «αποκάλυψη» της θέσης του είναι μία πολύ σημαντική πληροφορία» και τόνισε ότι «γενικά η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κρατικό μυστικό».
Κατά τη διάρκεια της δίκης επισημάνθηκε ότι βάσει νομοθεσίας απαγορεύεται η φωτογράφιση πολεμικών πλοίων και γενικότερα πολεμικού υλικού, ενώ σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες φωτογραφίες ο 46χρονος μάρτυρας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε ότι «περιέχουν πληθώρα πληροφοριών, ευαίσθητες για την Εθνική Άμυνά μας» και τόνισε ότι δεν γνωρίζει τι επρόκειτο να τις κάνουν οι δύο κατηγορούμενοι.
Σε ό,τι αφορά τον διάλογο που φέρονται να είχαν μεταξύ τους οι δύο Έλληνες μουσουλμάνοι για τα στοιχεία πλοίου που ήταν ελλιμενισμένο στο Καστελλόριζο, ο 46χρονος αξιωματικός είπε πως από αυτόν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για αναζήτηση πληροφοριών για τη θέση και τα στοιχεία του πλοίου και εξήγησε ότι ο αριθμός που αναγράφεται στο πολεμικό πλοίο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο τύπο πλοίου και πως οι γνώσεις της θέσης και των στοιχείων αυτών εγκυμονεί κινδύνους.
Η δίκη συνεχιζόταν έως χθες αργά το απόγευμα.
Πηγή: www.rodiaki.gr
留言