ΗellasNet

Feb 14, 20223 min

Τα νέα δεδομένα για την τουριστική μας σεζόν

Ποιοι στόχοι θεωρούνται εφικτοί

Εφικτός και ρεαλιστικός θεωρείται ο στόχος που έχει τεθεί για τη φετινή τουριστική περίοδο, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών που θα φιλοξενηθούν στο νησί, καθώς τα μηνύματα είναι αρκετά καλά και η σεζόν θα ξεκινήσει με θετικές προοπτικές.

Ειδικότερα, τον επόμενο μήνα, Μάρτιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις πτήσεις που εκτός απροόπτου θα ξεκινήσουν στη Ρόδο στο τέλος Μαρτίου από την TUI, αλλά οι μαζικές αφίξεις τουριστών θα ξεκινήσουν μετά από ένα δεκαήμερο λόγω του Πάσχα των Καθολικών. Συγκεκριμένα, η τουριστική κίνηση θα αρχίσει να γίνεται αισθητή από τις 10 Απριλίου και έπειτα κατά τη γιορτή του Πάσχα των Καθολικών μέχρι και τις 17 του μήνα που θα ολοκληρωθούν οι διακοπές τους. Ειδικά στις 14 Απριλίου, τη Μεγάλη Πέμπτη, η κίνηση θα είναι έντονη.

Πάντως ο προγραμματισμός των τουρ οπερέιτορ και των αεροπορικών εταιρειών είναι να έχουμε φέτος τουλάχιστον το 80% των πτήσεων του 2019. Το 2021 πιάσαμε το 60% του 2019 ενώ το 2020 πιάσαμε το 25% του 2019. Οπότε τώρα έχουν βάλει στόχο το 80% έως 85% του 2019 και ο στόχος αυτός θεωρείται ρεαλιστικός.

Σημειώνεται ότι πέρυσι φιλοξενήσαμε στη Ρόδο 1.400.000 τουρίστες. Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επιτυχία στην οποία συνέβαλε η πολύ καλή οργάνωση, η υγιεινή και η ασφάλεια που προσφέραμε ως προορισμός η αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων αλλά και η συνεργασία όλων των παραγόντων του τουρισμού με την αυτοδιοίκηση. Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Fraport προκύπτει ότι τη χρονιά που πέρασε διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου του νησιού μας συνολικά 2.849.687 τουρίστες έναντι 1.198.138 το 2020, δηλαδή η κίνηση υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε σε ποσοστό το 137,8%.

Τα αριθμητικά μεγέθη ήταν ιδιαίτερα αυξημένα τους μήνες από τον Ιούνιο μέχρι και τον Οκτώβριο ενώ μικρή κίνηση είχαμε και τον μήνα Νοέμβριο, όπως συνέβη και τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Μάλιστα τον Ιούνιο η τουριστική κίνηση εκτινάχθηκε στα ύψη, καθώς σε σχέση με ένα μήνα πριν (Μάιο), τετραπλασιάστηκε και συνέχισε να καλπάζει μέχρι και το τέλος της σεζόν. Ειδικά αυτοί οι δύο μήνες, κατέγραψαν ρεκόρ αύξησης και ήταν αναμενόμενο , καθώς ο Μάιος και ο Ιούνιος του 2020 ήταν νεκροί μήνες στην κυριολεξία με μηδενική τουριστική κίνηση.

Η διαφορά στην κίνηση αποτυπώθηκε και στις πτήσεις που υπερδιπλασιάστηκαν από και προς το αεροδρόμιο «Διαγόρας» φτάνοντας πέρυσι τις 21.706 έναντι 9.660 τον προηγούμενο χρόνο. Ο Αύγουστος ήταν ο μήνας κατά τον οποίο εξυπηρετήθηκαν οι περισσότερες πτήσεις οι οποίες έφτασαν τις 5.492 (αφίξεις και αναχωρήσεις). Σε ό,τι αφορά την εικόνα που έρχεται από τις αγορές της Ευρώπης για τις προκρατήσεις αυτή είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι αν και όπως εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς του νησιού μας και το 2022 θα χαρακτηρίζεται έντονα από τις “last minute” κρατήσεις.

Η βασική αγορά της Ρόδου, η αγγλική παρουσιάζει αρκετά ενθαρρυντικά στοιχεία και κινείται στα επίπεδα του 2019, ενώ η κεντρική και δυτική Ευρώπη καταγράφει μία πολύ ικανοποιητική ροή κρατήσεων ενώ σε ό,τι αφορά τη σκανδιναβική αγορά υπάρχουν κρατήσεις, αλλά υστερούν σε σχέση με το 2019. Για την ανατολική Ευρώπη είναι ακόμη λίγο νωρίς για να συζητήσουμε, καθώς και για τη Ρωσία, η οποία είναι το μεγάλο ερωτηματικό αφού ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι προγραμματισμοί των τσάρτερ.

Οι άνθρωποι του τουρισμού σε γενικές γραμμές υπογραμμίζουν ότι η εικόνα που παρατηρείται αυτή τη στιγμή είναι σαφέστατα καλύτερη από το 2021, αλλά το πόσο καλύτερη θα είναι σε σχέση με πέρσι αυτό θα το δούμε στην πορεία.


 
Οι προγραμματισμένες πτήσεις μπορεί να ξεκινούν από το τέλος Μαρτίου αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να διασφαλίσει την εξέλιξη της σεζόν, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από το ποια θα είναι η πορεία της πανδημίας και σε τοπικό επίπεδο αλλά και στις χώρες από τις οποίες περιμένουμε τους περισσότερους πελάτες δηλαδή την Αγγλία και τη Γερμανία.

Πηγή: www.rodiaki.gr

    20
    0