ΗellasNet

Apr 11 min

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου

ο Σάββατο 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Πελοποννησίων Ρόδου «Ο ΜΩΡΙΑΣ», εκδήλωση - ομιλία για την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 203 χρόνων από την κήρυξη του Αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους το 1830 με το όνομα «Ελλάς» και πρώτο Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια, αποδίδοντας παράλληλα φόρο τιμής στους προγόνους μας, που με τη γενναιότητα και τη δύναμη ψυχής που επέδειξαν, αγωνίστηκαν για την ελευθερία.

Το θέμα της ομιλίας αφορούσε τη συμμετοχή της Ρόδου και των Δωδεκανησίων Αγωνιστών στην Επανάσταση με κεντρικό ομιλητή τον εκπαιδευτικό και σύμβουλο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Δρ. Σταύρο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακραίωνη και πλούσια συμμετοχή των Δωδεκανήσων αλλά και τον σημαντικό ρόλο τους όταν βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές του αγώνα, πληρώνοντας το ανάλογο τίμημα, με το Ολοκαύτωμα της Κάσου από τον Αιγυπτιακό στόλο,

τις σφαγές στο νησί της Κω και την Ναυμαχία του Γέροντα. Βέβαια, μεγάλη αναφορά έγινε και στη δράση του Εμμανουήλ Ξάνθου που ήταν Πάτμιος αλλα και των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας και στην προσφορά , των Δημητρίου Θέμελη και Παναγιώτη Ρόδιου, που διετέλεσαν στενοί συνεργάτες του πρώτου κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

Ο Παναγιώτης Ρόδιος, επίσης, σαν γραμματέας επί των Στρατιωτικών και Ναυτικών θεμάτων ίδρυσε τη Σχολή Ευελπίδων στο Ναύπλιο.Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Μαρία Παπαδοπούλου ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταματίου κ.Μάνος Κόκκινος και ο πρόεδρος των Παροικιακών Συλλόγων Ρόδου κ. Νικόλαος Κωνσταντινίδης.

https://www.rodiaki.gr/

    90
    0