Παρασκευή, 21 Φεβρουάριος, 2020
   
Text Size

10 ακίνητα προτείνει ο Δήμος Κω στην κυβέρνηση για να μεταφερθεί η υπηρεσία καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας. Δ.Τ.

Share

Ξεκάθαρη πρόταση για την μεταφορά της υπηρεσίας καταγραφής προσφύγων και παράνομων μεταναστών της ΕΛ.ΑΣ. σε χώρο εκτός του αστικού ιστού του νησιού κατέθεσε εγγράφως στους συναρμόδιους υπουργούς ο Δήμος της Κω.

Πρόκειται για 10 δημόσιους, δημοτικούς και ιδιωτικούς χώρους οι 4 ανήκουν στη ΔΕ Κω, οι 3 στη ΔΕ Ηρακλειδών και οι άλλοι 3 στη ΔΕ Δικαίου.

 

 

Η έκταση τους είναι από 4 έως 7 στρέμματα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί hot spot αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι καταγραφής με τη δυνατότητα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την προϋπόθεση της άμεσης μεταφοράς τους με πλοία, εντός 24ωρου.

Η πρόταση του Δήμου Κω συνοδεύεται από ορθοφωτοχάρτες, στους οποίους αναφέρεται η επιφάνεια, η καλυπτόμενη επιφάνεια κτιρίων και ο κτηματολογικός αριθμός, οι συντεταγμένες και το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ο Δήμος Κω θέτει τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Άμεση ανάκληση της ΚΥΑ για το Λινοπότι και ξεκάθαρη δέσμευση της κυβέρνησης ότι στην Κω, στον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό, δεν πρόκειται να δημιουργηθεί hot spot.

-Άμεση απελευθέρωση των αρχαιολογικών χώρων στην πόλη της Κω, που έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς προσφύγων και παράνομων μεταναστών από ΜΚΟ.

-Ενίσχυση με προσωπικό και ηλεκτρονικές υποδομές της υπηρεσίας καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

-Καθημερινή αναχώρηση προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την Κω είτε με τα πλοία της γραμμής είτε με ειδικό δρομολόγιο.

Σε δήλωση του , ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης αναφέρει:

‘’Αυτοί που θέλουν να βρεθεί λύση το αποδεικνύουν.

Καιρός είναι όλοι να το αποδείξουν έμπρακτα.

Απορρίπτουμε τη δημιουργία hot spot, η Κως είναι τουριστικός προορισμός και θα παραμείνει.

Συζητούμε και προτείνουμε μόνο τη μεταφορά της υπηρεσίας καταγραφής, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και την 24ωρη παραμονή προσφύγων και παράνομων μεταναστών στο νησί μας.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορεί να θυσιάζουν τον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας με τη δημιουργία hot spot.

Μια  πρώτη κίνηση που πρέπει να γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να βγει οριστικά η Κως έξω από τον χάρτη των hot spot και να ανακληθεί η ΚΥΑ για το Λινοπότι.

Προτείναμε όχι ένα ή δύο αλλά 10 δημόσια ή ιδιωτικά ακίνητα για να εγκατασταθεί εκεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ. και μόνο, μαζί βεβαίως με τις υποδομές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Θέσαμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περιμένουμε την απάντηση της κυβέρνησης.’’

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης του Δήμου Κω, που έχει ως αποδέκτες τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς. Η πρόταση του Δήμου Κω εστάλη επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Επίτροπο κ.Αβραμόπουλο, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους Βουλευτές Δωδεκανήσου, στην ΚΕΔΕ, στην ΠΕΔ στον Περιφερειάρχη, στους αρχηγούς των παρατάξεων και στους φορείς του νησιού:

Προς

1.Αξιότιμο Κύριο

Αλέξη Τσίπρα

Πρωθυπουργό

 

2.Αξιότιμο Κύριο

Νικόλαο Τόσκα

Αν.Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

3.Αξιότιμο Κύριο

Ιωάννη Μουζάλα

Αν.Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

4.Αξιότιμο Κύριο

Θεόδωρο Δρίτσα

Υπουργό Ναυτιλίας

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κύριοι Υπουργοί,

Ο Δήμος Κω, από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε με ειλικρίνεια να βρεθεί μια μόνιμη, βιώσιμη και κυρίως ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών.

Η Κως , είναι ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα υπόλοιπα νησιά, τα οποία αναφέρονται στην ΚΥΑ ίδρυσης hot spot.

Αποτελεί πράξη ακραίου παραλογισμού να θυσιαστεί για να δημιουργηθεί hot spot, ένας ανεξέλεγκτος χώρος παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Στην πρόταση που σας αποστείλαμε πριν από λίγες μέρες, σας καταστήσαμε κοινωνούς της μόνης ρεαλιστικής λύσης στο πρόβλημα.

Είναι μια πρόταση που στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας και εδράζεται στη λογική και στο ρεαλισμό, ιδιαίτερα όταν το νησί μας έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα με ακυρώσεις και μείωση του αριθμού των κρατήσεων λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Η πρόταση αφορά τη μεταφορά της υπηρεσίας καταγραφής της Ελληνικής Αστυνομίας σε δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό ακίνητο εκτός του αστικού ιστού του νησιού. Σε αυτό το χώρο θα μπορεί να γίνει η καταγραφή και να αναχωρούν άμεσα και εντός 24ώρου οι καταγραφέντες αλλά και να υπάρξει παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής φροντίδας.

Σήμερα επανερχόμαστε και υποδεικνύουμε 10 συνολικά χώρους εκ των οποίων οι 4 βρίσκονται στην ΔΕ Κω, οι 3 στην ΔΕ Δικαίου και οι άλλοι 3 στην ΔΕ Ηρακλειδών.

Σε ότι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, από τα 4 της ΔΕ Κω το 1 είναι ιδιωτικό με σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη και τα 3 ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, από τα 3 της ΔΕ Δικαίου Κω το 1 είναι ιδιωτικό με σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη και τα 2 ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα 3 της ΔΕ Ηρακλειδών ανήκουν στον Δήμο Κω

Στους επισυναπτόμενους ορθοφωτοχάρτες, που εμφανίζονται οι προτεινόμενοι χώροι αναφέρονται:

- Η επιφάνεια

- Η καλυπτόμενη επιφάνεια κτιρίων και ο Κτηματολογικός Αριθμός (στα ιδιωτικά ακίνητα)

-Οι συντεταγμένες ΕΓΣΑ87 σε ένα κεντρικό σημείο του χώρου (στα μη ιδιωτικά ακίνητα)

- Το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Συγκεκριμένα οι χώροι που προτείνονται και αποτυπώνονται στους χάρτες είναι οι εξής:

1.Ακίνητα στη ΔΕ Κω.

- «ΚΩΣ ΘΕΣΗ 1», ιδιωτικό ακίνητο σε απόσταση περίπου 5 χλμ από το την πόλη που βρίσκεται παραπλεύρως (νότια) της επαρχιακής οδού.

- «ΚΩΣ ΘΕΣΗ 3», τμήμα ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου σε απόσταση 4 χλμ νοτίως της πόλης.

- «ΚΩΣ ΘΕΣΗ 4 & 5», τμήματα ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου σε απόσταση 7 χλμ νοτιοδυτικά της πόλης.

2. Ακίνητα στη ΔΕ Δικαίου.

- «ΑΣΦΕΝΔΙΟΥ ΘΕΣΗ 2», ακίνητο σε απόσταση περίπου 7 χλμ από το την πόλη που βρίσκεται παραπλεύρως (βόρεια) της επαρχιακής οδού.

- «ΠΥΛΙ ΘΕΣΗ 6 & 7», τμήματα ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου σε απόσταση 15 χλμ δυτικά της πόλης, πλησίον των εγκαταστάσεων του παλιού λατομείου.

3. Ακίνητα στη ΔΕ Ηρακλειδών.

- «ΚΕΦΑΛΟΣ ΘΕΣΗ 8,9 &10», ακίνητα σε απόσταση περίπου 30 χλμ από το την πόλη που βρίσκονται (βόρεια) της επαρχιακής οδού.

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφείς και τις προϋποθέσεις που θέτουμε:

-Άμεση ανάκληση της ΚΥΑ για τη δημιουργία hot spot στην περιοχή Λινοπότι.

-Άμεση απελευθέρωση των αρχαιολογικών χώρων της Κω, που έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς προσφύγων και παράνομων μεταναστών από ΜΚΟ.

-Ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές της υπηρεσίας καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ολοκληρώνεται άμεσα η διαδικασία καταγραφής και να μην παραμένουν πέραν του 24ωρου στο νησί, κάτι που καθιστά δύσκολη τη διαχείριση του προβλήματος.

-Καθημερινή αναχώρηση όσων καταγράφονται με πλοία της γραμμής ή με ειδικά δρομολόγια και με το συντονισμό και την ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο Δήμος Κω θεωρεί τη συγκεκριμένη πρόταση ως μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη.

Η πρόταση αυτή στηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

Αναμένουμε την απάντηση σας.

 

Με εκτίμηση

Γιώργος Κυρίτσης

Δήμαρχος Κω

Share

 

FACEBOOK

TWITTER

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Για το Site μας μάθατε από: